Ανακοίνωση

~ * ~

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

"Βιομπότ" από κύτταρα καρδιάς αρουραίου με περιβαλλοντικές εφαρμογές

Μικροσκοπικά βιολογικά ρομπότ, μήκους επτά χιλιοστών είναι το αποτέλεσμα της πρωτοποριακής έρευνας στη συνθετική βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.



Η δομή που μοιάζει με μακρυά και λεπτή σανίδα και εκτυπώνεται σε τρισδιάστατο εκτυπωτή είναι φτιαγμένη από υδροκυτταρικό τζελ, ενώ ο βραχίονας που το κινεί είναι καλυμμένος με καρδιακά κύτταρα αρουραίου. Όταν τα καρδιακά κύτταρα πάλλονται, ο βραχίονας αποκτά παλμό και το “βιομπότ” κινείται μπροστά.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες “με διαφοροποιημένο σχεδιασμό, τα βιομπότ μπορούν να προσαρμοστούν για συγκεκριμένες εφαρμογές στην ιατρική, την ενέργεια ή την περιβαλλοντική διαχείριση”.

Η ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Ρασίντ Μπασίρ δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας στην επιθεώρηση Scientific Reports.

“Σχεδιάζοντας με βιολογικές δομές, μπορούμε να συλλέξουμε την ενέργεια των κυττάρων και της φύσης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε σύγχρονες προκλήσεις για την κοινωνία”, αναφέρει ο Μπασίρ.

“Ως μηχανικοί, κατασκευάζαμε πράγματα πάντα με ‘σκληρά’, προβλέψιμα υλικά. Εντούτοις, σε πολλές εφαρμογές, η φύση συχνά κρύβει τη λύση στο πρόβλημα. Μπορούμε να εξομοιώσουμε μέρος της φυσικής διαδικασίας αν κατανοήσουμε και αναπαράγουμε τη σωστή διάταξη των κυττάρων;” αναρρωτιέται ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το “βιομπότ” μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως περιβαλλοντικός αισθητήρας, εντοπίζοντας από χημικές ουσίες ως συγκεκριμένες τοξίνες. Εξαρτάται πάντα από τον τύπο των χρησιμοποιούμενων κυττάρων και τις ποικίλες μορφές του βιομπότ, που του επιτρέπουν να κινηθεί σε διαφορετικές περιοχές ή να διασχίσει δύσκολες επιφάνειες (πχ σκάλες).

Δεν πρόκειται τόσο για βιομιμητισμό στο σχεδιασμό, όσο για μια τεχνολογία που συνδυάζει το φυσικό με το συνθετικό για τη δημιουργία ενός “βιομπότ“, με ιατρικές ή περιβαλλοντικές εφαρμογές.

Ας ελπίσουμε ότι τα κύτταρα καλλιεργούνται σε τρυβλίο Πέτρι (Petri)* και ότι δεν θανατώνονται ζωντανοί αρουραίοι για αυτό το σκοπό.

*Το τρυβλίο Πέτρι (Petri) είναι ένα ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών. Οφείλει το όνομα του στον Γερμανό βακτηριολόγο Julius Richard Petri ο οποίος πραγματοποίησε αυτή την εφεύρεση όταν εργαζόταν ως βοηθός του Ρόμπερτ Κοχ.

Στα τρυβλία Πέτρι τοποθετείται θρεπτικό υλικό στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα κύτταρα που θα καλλιεργηθούν. Σαν βάση του θρεπτικού υλικού τοποθετείται υγρό άγαρ το οποίο στην συνέχεια στερεοποιείται.

Τα δισκία τοποθετούνται σε ειδικούς φούρνους εκκολάψεως και πάνω τους σχηματίζονται αποικίες μικροοργανισμών με μορφή κηλίδων πάνω στο λείο θρεπτικό υλικό.

Το τρυβλίο Πέτρι χρησιμοποιείται και στα εργαστήρια χημείας. Σε αυτά περιλαμβάνει βάση και καπάκι και η κύρια χρήση του είναι η φύλαξη ταινιών διηθητικού χαρτιού στο οποίο έχουν τοποθετηθεί αντιδραστήρια.

Πηγή - EcoNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου