Όλοι συμφωνούν πως τα λάθη είναι ανθρώπινα και κανείς δεν είναι αλάθητος. Όταν όμως έχεις να κάνεις με ανθρώπινες ζωές, λίγη προσοχή παραπάνω, ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει τίποτα για κάποιους γιατρούς, τα λάθη των οποίων έμειναν στην ιστορία.
Σύμφωνα με το iatropedia, στην ιατρική κοινότητα των ΗΠΑ έχουν καταγραφεί κάποια λάθη, τα οποία όχι μόνο είναι παροιμιώδη, αλλά επιπλέον χρησιμοποιούνται πια ως «παραδείγματα προς αποφυγή», με τους γιατρούς να τα μνημονεύουν και να εφιστούν την προσοχή στους συναδέλφους τους.
Λάθος πόδι
Το Φεβρουάριο του 1995, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Community, στην Τάμπα, οι φοιτητές θα παρακολουθούσαν τον ακρωτηριασμό ενός κατεστραμμένου ποδιού που έπρεπε να αφαιρεθεί.
Ο 52χρονος Γουίλι Κινγκ, μπήκε στο χειρουργείο και ύστερα από ώρες που διήρκεσε ο ακρωτηριασμός, ένας φοιτητής που κοίταζε τον φάκελλο του 52χρονου, φώναξε έντρομος να σταματήσουν, καθώς είχαν ακρωτηριάσει λάθος πόδι.
Ήταν όμως αργά, ο 52χρονος, είχε χάσει και τα 2 του πόδια.
Η συνέχεια δόθηκε στα δικαστήρια. Το νοσοκομείο κατέβαλε αποζημίωση 900.000 δολαρίων ενώ 250.000 δολάρια του κατεβλήθησαν και από τον υπεύθυνο χειρουργό καθηγητή.
Λάθος DNA
Η Νάνσι Άντριους από τη Νέα Υόρκη, προσπαθούσε επί σειρά ετών, με τον σύζυγο της να κάνουν παιδί, ωστόσο οι άκαρπες προσπάθειες τους, τους οδήγησαν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Η γυναίκα κατάφερε τελικά να μείνει έγκυος, και 9 μήνες μετά, γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Όλα θα ήταν τέλεια για την ευτυχισμένη οικογένεια, αν το παιδί δεν γεννιόταν μαύρο.
Ο σύζυγος της Νάνσι ζήτησε αμέσως διαζύγιο, ενώ η ίδια προσπαθούσε να τον πείσει ότι ποτέ δεν τον απάτησε.
Τελικά το μυστήριο λύθηκε, όταν η εμβρυολόγος παραδέχτηκε ότι είχε μπερδέψει το σπέρμα που θα γονιμοποιούσε τα ωάρια της Νάνσι και της είχε εμφυτεύσει σπέρμα από άλλο δότη.
Λάθος διάγνωση
Ο Μπέντζαμιν Χιούτον παραπονιόταν ότι τον πονάει ο αριστερός του όρχις.
Κάποια στιγμή αποφάσισε να πάει στον γιατρό, όταν πια οι πόνοι τον εμπόδιζαν να περπατήσει. Πήγε σε νοσοκομείο του δυτικού Λος Άνζτελες, όπου αποφασίστηκε ότι πρέπει ο όρχις να αφαιρεθεί, υπό τον φόβο καρκινώματος.
Ο όρχις αφαιρέθηκε αλλά οι βιοψίες έδειξαν ότι δεν υπήρχε ίχνος καρκινικών κυττάρων.
Ο έχων πλέον έναν όρχι Χιούτον, προσέφυγε στη δικαιοσύνη και αποζημιώθηκε από το νοσοκομείο με 200.000 δολάρια.
Λάθος αφαίρεση
Ο 49χρονος Ντόναλντ Τσερτς, πήγε στο Washington Medical Center στο Σιάτλ για ένα προγραμματισμένο χειρουργείο αφαίρεσης όγκου από την κοιλιά του, τον Ιούνιο του 2000.
Η επέμβαση θεωρήθηκε επιτυχής από τους θεράποντες ιατρούς, λίγες ώρες όμως μετά το χειρουργείο ο ασθενής, διπλωνόταν από τους πόνους.
Τελικά αποκαλύφθηκε ότι μέσα στην κοιλιά του, είχαν ξεχάσει έναν μεταλλικό συσπειρωτήρα.
Το νοσοκομείο κατέβαλε αποζημίωση 100.000 δολαρίων στον ασθενή ο οποίος δεν παρουσίασε περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία του.
Λάθος αναισθησία
Ο Σέρμαν Σάιζμορ δεν άντεχε τους φριχτούς πόνους που τον έπιασαν ξαφνικά στην κοιλιακή χώρα. Οι γιατροί του νοσοκομείου Raleigh General Hospital στο Μπέρκλεϊ, μην μπορώντας να εντοπίσουν την αιτία του πόνου, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια διερευνητική χειρουργική επέμβαση.
Ωστόσο, η γενική αναισθησία δεν πέτυχε, με αποτέλεσμα ο ασθενής να νιώθει τα πάντα κατά τη διάρκεια της επέμβασης, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει.
Μόλις βγήκε από το νοσοκομείο παρουσίασε έντονα σημάδια κατάθλιψης, κλείστηκε στον εαυτό του και ένα μήνα μετά αυτοκτόνησε.
Λάθος καρδιά
Η Τζέσικα Σάντιλαν από το Μεξικό ήταν 17 χρονών και είχε σοβαρότατο πρόβλημα με την καρδιά της.
Όταν την ειδοποίησαν ότι βρέθηκε δότης, πήγε στις ΗΠΑ με την οικογένειά της, προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ντιουκ.
Η επέμβαση στέφθηκε από επιτυχία, όμως 18 ημέρες αργότερα η κοπέλα πέθανε.
Οι γιατροί είχαν ξεχάσει να ελέγξουν την συμβατότητα του δότη με τον λήπτη και η καρδιά που της μεταμόσχευσαν δεν ήταν συμβατή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου