Οι αρσενικές αράχνες του είδους «nephilengys malabarensis» προχωρούν σε «εθελοντικό ευνουχισμό» κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης, έτσι ώστε αυξήσουν τις πιθανότητες τους να αφήσουν απογόνους.
Πιο συγκεκριμένα, τα αρσενικά αποκόπτουν τα γεννητικά τους όργανα, έτσι ώστε να παραμείνουν στο σώμα της θηλυκής αράχνης, εγχύοντας σπέρμα ακόμα και μετά το τέλος της συνεύρεσης.
Ο ευνουχισμός αυξάνει την ποσότητα σπέρματος που μεταφέρεται στα θηλυκά, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες γέννησης απογόνων. Ως εκ τούτου, οι αρσενικές αράχνες αποτρέπουν επίδοξους συντρόφους από το να συνευρεθούν με το ίδιο θηλυκό στο μέλλον.
Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που οι αρσενικές αράχνες ευνουχίζονται.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα αρσενικά πρέπει να προστατέψουν τα θηλυκά με τα οποία συνευρέθηκαν από τους επίδοξους μνηστήρες, κάτι που το πετυχαίνουν πολύ καλύτερα χωρίς το έξτρα βάρος των αναπαραγωγικών τους οργάνων. Με άλλα λόγια, ο ευνουχισμός κάνει τις αρσενικές αράχνες δυνατότερους πολεμιστές.
«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι αράχνες-ευνούχοι είναι ανώτεροι μαχητές. Η δική μας μελέτη καταδεικνύει έναν μηχανισμό που εξηγεί την αυξημένη αντοχή των ευνούχων», αναφέρουν οι ερευνητές.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το βάρος του μορίου έχει σοβαρό φυσικό κόστος για τα αρσενικά», προσθέτουν.
Οι θηλυκές αράχνες επιδίδονται σε κανιβαλισμό, σκοτώνοντας το 75% των αρσενικών συντρόφων τους.
Ωστόσο, αν τα αρσενικά επιβιώσουν, διατηρώντας ακόμα το ένα ή και τα δύο πέη τους, θα προσπαθήσουν να προστατέψουν τη θηλυκή αράχνη – κανίβαλο.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες αφαίρεσαν το ένα ή και τα δύο πέη από αρσενικές αράχνες, και στη συνέχεια τις εξουθένωσαν σπρώχνοντάς τις με ένα πινέλο μέχρι να σταματήσουν να κινούνται.
Όπως διαπίστωσαν, αφαιρώντας το ένα πέος το σωματικό βάρος της αράχνης μειωνόταν κατά 4%, ενώ αφαιρώντας και τα δυο πέη το σωματικό βάρος της αράχνης μειωνόταν κατά 9%.
Παράλληλα, η αντοχή τους αυξανόταν κατά 32% και 80% αντίστοιχα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι αράχνες πολεμούν περισσότερο χωρίς τα γεννητικά τους όργανα γιατί, πέρα από την προστασία των πιθανών απογόνων τους, δεν έχουν κάποιο άλλο λόγο για να ζήσουν. Εκτός αυτού το γεγονός ότι είναι ελαφρύτερες χαρίζει στις αρσενικές αράχνες περισσότερη αντοχή.
Η μελέτη θα δημοσιευθεί αυτό το μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters.
Πηγή : econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου