Πολυάριθμες αναφορές για περιπτώσεις παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων από μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας καταγράφει σε έκθεσή της η οργάνωση. «Η απροθυμία της Αστυνομίας και των δικαστικών αρχών να οδηγήσουν τους υπευθύνους σε λογοδοσία δημιουργεί κλίμα ατιμωρησίας», τονίζει
Υπερβολική βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών χρησιμοποιεί συστηματικά η Αστυνομία στην Ελλάδα καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας από τη νέα κυβέρνηση να δει κατάματα το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει.
Παρουσιάζοντας την έκθεση «Αστυνομική βία στην Ελλάδα: Οχι μόνο μεμονωμένα περιστατικά» η διεθνής οργάνωση τεκμηριώνει περιπτώσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας και αναδεικνύει την απροθυμία της Αστυνομίας και των δικαστικών αρχών να οδηγήσουν τους υπευθύνους σε λογοδοσία, γεγονός που δημιουργεί κλίμα ατιμωρησίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, την περίοδο 2009-2012 καταγράφονται πολυάριθμες αναφορές για υπερβολική χρήση βίας από την Αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με τρόπο που παραβιάζει τα διεθνή θεσμικά κείμενα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε από τον Ιούνιο του 2011, εποχή κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας. Η Διεθνής Αμνηστία έχει λάβει καταγγελίες πως:
- αστυνομικοί παρεμπόδισαν την πρόσβαση τραυματισμένων διαδηλωτών σε ιατρική βοήθεια,
- διαδηλωτές συνελήφθησαν αυθαίρετα και κατηγορήθηκαν ψευδώς ότι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς,
- διαδηλωτές προσήχθησαν χωρίς κανένα στοιχείο.
Η Δ.Α. εκφράζει επίσης πολύ σοβαρές ανησυχίες για τη «δραματική αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας», αλλά και για τις καταγγελίες πως οι αστυνομικές αρχές παραλείπουν να αποτρέψουν ρατσιστικές επιθέσεις, να συλλάβουν τους υπευθύνους ενώ είναι μπροστά στην επίθεση. Η έκθεση διαπιστώνει, επίσης, πως:
- Αστυνομία, εισαγγελείς και δικαστήρια παραλείπουν να διερευνήσουν διεξοδικά και να τιμωρήσουν καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν εμπλέκονται μέλη Σωμάτων Ασφαλείας.
- Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ δεν φέρουν προσωπικούς αριθμούς αναγνώρισης, αν και είναι υποχρεωμένοι.
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να αναγνωρίσει την έκταση της αστυνομικής βίας και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε χθες ο David Diaz-Jogeix, αν. διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Κλείνουν οι υποθέσεις χωρίς να βρεθούν οι υπεύθυνοι
Την ατιμωρησία της αστυνομικής βίας περιέγραψαν χθες με προσωπικά βιώματα ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος και ο άνεργος ψυχολόγος Γιάννης Καυκάς.
Ο πρώτος υπέστη ολική απώλεια ακοής, ενώ κάλυπτε διαδήλωση στην Αθήνα στις 15/6/2011 όταν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, αστυνομικός πέταξε εναντίον του χειροβομβίδα κρότου-λάμψης. Ο φάκελος της ΕΔΕ έκλεισε χωρίς να βρεθούν οι κατηγορούμενοι και στο τέλος του 2011 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος αγνώστων αστυνομικών...
Ο πρώτος υπέστη ολική απώλεια ακοής, ενώ κάλυπτε διαδήλωση στην Αθήνα στις 15/6/2011 όταν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, αστυνομικός πέταξε εναντίον του χειροβομβίδα κρότου-λάμψης. Ο φάκελος της ΕΔΕ έκλεισε χωρίς να βρεθούν οι κατηγορούμενοι και στο τέλος του 2011 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος αγνώστων αστυνομικών...
Ο Γιάννης Καυκάς υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι όταν χτυπήθηκε από ΜΑΤ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στις 11/5/2011. Εναν χρόνο μετά ο εισαγγελέας δεν έχει αποφασίσει εάν οι κατηγορίες πρόκειται να απαγγελθούν κατά γνωστού ή ακόμα μη αναγνωρισμένου αστυνομικού.
Ο Μάριος Λώλος χτυπήθηκε στο κεφάλι από κλομπ αστυνομικού στις 5/4/2012, υπέστη κάταγμα κρανίου, θλάσεις εγκεφάλου και χειρουργήθηκε.
Πηγή : ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου