Ανακοίνωση

~ * ~

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ευρωπαϊκά καβούρια – εισβολείς καταστρέφουν τις ΗΠΑ

prasina-kavouria-ipaΤον τουρισμό και την αλιεία του Μέιν στις ΗΠΑ απειλούν τα πράσινα ευρωπαϊκά καβούρια που αποβιβάστηκαν στις παραθαλάσσιες περιοχές της πολιτείας, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες αχιβάδας.


Τα ξενικά, για τις ΗΠΑ, καβούρια μεταφέρθηκαν μέσω των πλοίων στις αμερικανικές ακτές στις αρχές του 1800.
 
Έκτοτε τα οστρακόδερμα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και κατάφεραν να φτάσουν στο Μέιν, όπου και ζουν περισσότερα από 100 χρόνια.

Ωστόσο, αυτό που άλλαξε το τοπίο το τελευταίο διάστημα είναι ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες των υδάτων προκάλεσαν τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του πληθυσμού τους.
 
Τα πράσινα καβούρια εισβολείς είναι πλέον ασταμάτητα και καταστρέφουν τις καλλιέργειες αχιβάδας, πλήττοντας την αλιεία αλλά και τον τουρισμό, καθώς «οι αχιβάδες του Μέιν» αποτελούν παραδοσιακό έδεσμα για τους επισκέπτες.
 
Τα πράσινα καβούρια περιλαμβάνονται στους 100 χειρότερους εισβολείς στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για τα Ξενικά Είδη και είναι γνωστά για την αδυναμία τους σε μύδια, στρείδια, αχιβάδες κλπ.

Η κλιματική αλλαγή ωστόσο, τους έχει δώσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική. Οι αλιείς του Μέιν είναι απελπισμένοι και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων καθώς απειλούνται με οικονομική καταστροφή.

Πηγή - EcoNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου