Ανακοίνωση

~ * ~

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011


Συνταγη με την ουσια και οχι με το φαρμακο

Η θεραπεία των ασθενών φεύγει από τα χέρια των γιατρών, εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΣΑ   




Η θεραπεία των ασθενών φεύγει από τα χέρια των γιατρών, εξηγεί ο πρόεδρος του ΙΣΑ «Θέτει ουσιαστικά σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, για να εξυπηρετήσει καθαρά λογιστικές ανάγκες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας πως η ρύθμιση «ουσιαστικά αφαιρεί από τους θεράποντες ιατρούς τη δυνατότητα να παρέχουν στους ασθενείς τους τη θεραπεία που οι ίδιοι κρίνουν ότι είναι απαραίτητη και για την οποία μόνον οι ιατροί είναι και πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνοι».


«Αν εφαρμοστεί η ρύθμιση αυτή -εξηγεί- παύουν οι γιατροί να είναι αυτοί που θα ορίζουν ποια πρέπει να είναι η κατάλληλη θεραπεία και το κατάλληλο σκεύασμα για την αποκατάσταση της υγείας κάθε ασθενή, και η ευθύνη αυτή μετατίθεται με εντελώς αντιεπιστημονικά κριτήρια στους φαρμακοποιούς και στις διοικήσεις των Ταμείων. Αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, είναι αδύνατον να περιοριστεί η δαπάνη που προκαλούν στο ασφαλιστικό σύστημα τα πρωτότυπα φάρμακα. Ενώ είναι βέβαιο ότι θα έχουμε αύξηση της δαπάνης κι όχι μείωση, αφού θα μετατοπιστεί η συνταγογράφηση σε ακριβότερες δραστικές ουσίες».

Μεταξύ άλλων το Δ.Σ. του ΙΣΑ υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση οφείλει να μας πει σε ποιες χώρες της Ευρώπης εφαρμόζεται υποχρεωτικά η συνταγογράφηση με δραστική ουσία. Γιατί οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι μόνον σε δύο χώρες ακόμη εφαρμόζεται, κι αυτές δεν φημίζονται για την ποιότητα του συστήματος υγείας τους. Επίσης δεν μας λέει με ποιο τρόπο θα αποτρέψει τη μαζική εισαγωγή αμφίβολης ποιότητας φαρμάκων ( ή ακόμη και πλαστών) από χώρες χαμηλού κόστους όπως η Κίνα και η Ινδία».

Το Δ.Σ. του ΙΣΑ επισημαίνει πως εφόσον η κυβέρνηση εμμένει στη ρύθμιση «αντιπροτείνουμε ο ιατρός, ως αποκλειστικά υπεύθυνος της χορηγούμενης θεραπευτικής αγωγής, να αναγράφει το σκεύασμα της επιλογής και εμπιστοσύνης του και με ευθύνη του φαρμακοποιού ή του αντίστοιχου αρμόδιου φορέα να χορηγείται, εάν κρίνεται σκόπιμο, έτερο "ισοδύναμο" σκεύασμα». 

 Πηγή : Αρθρο της Σοφίας Νέτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου