Ανακοίνωση

~ * ~

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011


Καταγγελία από τον καθηγητή κ. Δημήτρη Κρεμαστινό

Όργιο επεμβάσεων με stents χωρίς προδιαγραφές


 
Ανεξέλεγκτα γίνονται οι εμφυτεύσεις stents (αγγειοπλαστικές) σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα στην Ελλάδα.




Οι Έλληνες καρδιολόγοι καταγγέλλουν ότι για την κατάχρηση που διαπιστώνεται στο πεδίο της συγκεκριμένης καρδιολογικής επέμβασης ευθύνεται αφενός η έλλειψη επιστημονικών  προδιαγραφών για την τοποθέτηση των stents, αφετέρου η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αγγειοπλαστικών επεμβάσεων, τόσο στο ΕΣΥ όσο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, πρόεδρο του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας, υπάρχουν ασθενείς στη χώρα μας στους οποίους εμφυτεύονται έξι με επτά stents (!), ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ο μέγιστος αριθμός δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα δύο stents ανά ασθενή.

«Δεν υπάρχουν δεδομένα στην Ελλάδα, ούτε πόσα stents εμφυτεύονται κάθε χρόνο, ούτε ποια είναι η τύχη των αρρώστων, κάτι που είναι βεβαίως και το πιο σημαντικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κρεμαστινός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Κρεμαστινός κάλεσε τόσο τις επιστημονικές εταιρείες όσο και το αρμόδιο υπουργείο Υγείας «να αφυπνισθούν για να μάθουν τι ακριβώς  συμβαίνει στη χώρα με τα stents και να αντιδράσουν αναλόγως».
Όπως Αμερική…
Για να καταδείξει τις διαστάσεις του ζητήματος ο καθηγητής ανέφερε ότι ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχουν θεσπιστεί κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για την επέμβαση της αγγειοπλαστικής, σχετική μελέτη έδειξε ότι από τις 600.000 αγγειοπλαστικές που γίνονται ετησίως, το 70% γίνονται σε αρρώστους που έχουν απόλυτη ένδειξη. Το υπόλοιπο 30% υποβάλλεται στην επέμβαση είτε με αμφίβολη ένδειξη ή χωρίς καμία ένδειξη.
«Η απόλυτη επιστημονική ένδειξη εμφύτευσης ενός stent» ανέφερε ο κ. Κρεμαστινός, «είναι είτε το εξελισσόμενο έμφραγμα είτε η προεμφραγματική ασταθής στηθάγχη. Όλα τα ιστορικά των αρρώστων στους οποίους εμφυτεύονται stents πρέπει να ελέγχονται σχολαστικά. Και αυτό γιατί ο άρρωστος με stent δεν κινδυνεύει μόνο από τυχόν θρόμβωσή του, κινδυνεύει κυρίως από σοβαρές αιμορραγίες, που μπορούν να του προκαλέσουν τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, τα οποία είναι υποχρεωμένος να παίρνει αλλά και από  αιμορραγίες, που μπορεί να προέρχονται από παθολογικές αιτίες».
Υπέρταση - Έλληνες: σημειώσατε 1
Στο υπ’ αριθμόν ένα καρδιαγγειακό πρόβλημα των Ελλήνων αναδεικνύεται η υπέρταση. Όπως ανέφερε ο καθηγητής κ. Σπύρος Μουλόπουλος «τα μισά καρδιακά εμφράγματα και περισσότερα από τα μισά εγκεφαλικά συμβαίνουν σε υπερτασικούς ασθενείς». Σύμφωνα με μελέτη της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι βλάβες που προκαλεί η υπέρταση στην καρδιά, στους νεφρούς και τα αγγεία ιδίως του εγκεφάλου, σχετίζονται όχι μόνο με το ύψος αλλά και με το είδος και τον τύπο των μεταβολών της.

Πηγή : Αρθρο του Παναγιώτα Καρλατήρα

Πρώτο ΘΕΜΑ online : Όργιο επεμβάσεων με stents χωρίς προδιαγραφές - People - Υγεία & Ζωή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου