Ανακοίνωση

~ * ~

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Τα ενθέματα της PIP και η Ελλάδα


Το πρώτο σκάνδαλο σε βάρος εταιρείας παραγωγής ενθεμάτων για την προσθετική στήθους συνταράσσει αυτές τις ώρες Γαλλία και Βρετανία με την εταιρεία παραγωγής την Poly Implant Prosthesis (PIP) να έχει δεχθεί περισσότερες από 2.000 αγωγές.

Και στη Γαλλία όπως και στην χώρα μας η χρήση αυτών των ενθεμάτων είχε απαγορευθεί πριν από ένα χρόνο. Στη Γαλλία περισσότερες από 30.000 γυναίκες έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοια ενθέματα τα οποία χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως επιβλαβή για την υγεία. 
Στη Βρετανία ο αντίστοιχος αριθμός γυναικών φτάνει τις 50.000, ενώ για την Ελλάδα που κυκλοφορούσαν αυτά τα ενθέματα μέχρι πριν από τουλάχιστον έναν χρόνο, δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή στοιχεία
Πλαστικοί χειρουργοί στη χώρα μας επισημαίνουν πως όσες γυναίκες έχουν κάνει προσθετική στήθους να σπεύσουν στον πλαστικό τους χειρουργό ώστε να διαπιστώσουν αν τα ενθέματα είναι της εταιρείας PIP ή όχι. 
Πάντως, σύμφωνα με ορισμένες πηγές η χρήση των συγκεκριμένων ενθεμάτων στη χώρα μας ήταν περιορισμένη. Από την στιγμή, όμως, που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των γυναικών που τα έχουν χρησιμοποιήσει. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Liberation «Τα εμφυτεύματα της PIP από μη εγκεκριμένο υλικό (εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκε βιομηχανική αντί ιατρικής σιλικόνης) είναι πιθανό να προκαλέσουν από φλεγμονές και καρκίνο».
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της , Εταιρείας Αισθητικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής πλαστικό χειρουργό Απ. Μανδρέκα, οι γυναίκες που έχουν κάνει προσθετική στήθους στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς στη χώρα μας οι γιατροί-μέλη της Εταιρείας χρησιμοποιούν εμφυτεύματα αμερικανικής προέλευσης. «Εμείς εδώ το έχουμε πει εδώ και ένα χρόνο για τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα.
Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Η εταιρεία αυτή δεν υπήρξε στην Ελλάδα», δηλώνει στο RB, ο Απ.Μανδρέκας. Παρ' όλα αυτά, όπως υποστηρίζει και ο Απ.Μανδρέκας, όσες κυρίες έχουν κάνει προσθετική στήθους καλό θα ήταν να ελέγξουν το ταμπελάκι-ταυτότητα που πήραν μετά την επέμβαση από τον πλαστικό τους χειρουργό, ώστε να δουν το υλικό που χρησιμοποιήθηκε.
Τώρα, για όσες κυρίες έκαναν προσθετική στήθους σε κάποια κλινική του εξωτερικού, καλό θα ήταν να απευθυνθούν στο γιατρό όπου έκαναν την επέμβαση. Αν δεν έχουν κρατήσει επαφή, τότε σύμφωνα με τον κύριο Μανδρέκα θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν Έλληνα πλαστικό χειρουργό μέλος της Εταιρείας. Οσο για τους πλαστικούς χειρουργούς που δεν είναι μέλη της Εταιρείας, εκεί, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο Απ.Μανδρέκας «δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου