Ανακοίνωση

~ * ~

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ερευνητές βρήκαν στο Σαν Ντιέγκο «ραδιενεργούς» τόνους

Ερευνητές βρήκαν στο Σαν Ντιέγκο «ραδιενεργούς» τόνους Κόκκινοι τόνοι, ένα είδος που είναι γνωστό και ως γαλαζόπτερος τόνος του Ατλαντικού, που αλιεύθηκαν στην Καλιφόρνια λίγους μήνες μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα μπορεί να μετέφεραν ραδιενεργά υλικά από την Ιαπωνία στις ακτές των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην online έκδοση του περιοδικού Proceedings of the National Academy of Sciences.




Τα ψάρια μολύνθηκαν όταν βρίσκονταν στα ιαπωνικά ύδατα. 
Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που βρέθηκαν στα ψάρια δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, διότι είναι χαμηλότερα από το ιαπωνικό όριο ασφαλείας, αλλά και από τα επίπεδα άλλων ισοτόπων που απαντώνται εκ φύσεως στον τόνο.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι ο κόκκινος τόνος του Ειρηνικού μπορεί να μεταφέρει γρήγορα ραδιονουκλεΐδια από ένα σημείο στην Ιαπωνία σε απομακρυσμένες περιοχές», εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν μυϊκό ιστό από δεκαπέντε κόκκινους τόνους που αλιεύθηκαν ανοικτά του Σαν Ντιέγκο τον Αύγουστο του 2011, λίγους μήνες μετά το ατύχημα στο Φουκουσίμα. 
Επρόκειτο για ψάρια, οι γονείς των οποίων είχαν γεννήσει στα ιαπωνικά ύδατα, πριν επιστρέψουν και πάλι στις ζώνες όπου τρέφονται, στον ανατολικό Ειρηνικό. 

Από τη σύγκριση των στοιχείων που συλλέχθησαν για αυτούς τους δεκαπέντε τόνους με στοιχεία για άλλους κόκκινους τόνους που είχαν αλιευθεί στην ίδια περιοχή πριν από την καταστροφή στη Φουκουσίμα, καθώς και με κιτρινόπτερους τόνους οι οποίοι παραμένουν στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, αλιευμένους πριν και μετά το πυρηνικό ατύχημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην πρώτη ομάδα τα επίπεδα καισίου-134 και καισίου-137 ήταν ελαφρώς αυξημένα.

Το καίσιο-137 είναι ένα στοιχείο που απαντάται στο θαλασσινό νερό, λόγω των πυρηνικών δοκιμών που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς από διαφορετικές χώρες. Αλλά η παρουσία του καισίου-134, η διάρκεια ζωής του οποίου είναι πολύ σύντομη (μόλις δύο έτη), συνδέεται πιθανότατα με το ατύχημα στην Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου