Ανακοίνωση

~ * ~

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Συνεχίζεται η καταστροφή στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα

Συνεχίζεται η καταστροφή στο Μεγάλο Κοραλλιογενές ΦράγμαΈχασε πάνω από τα μισά του κοράλλια μέσα σε 27 χρόνια


Πάνω από τα μισά του κοράλλια έχει χάσει το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα στην Αυστραλία στη διάρκεια των 27 τελευταίων χρόνων. Σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλαν οι τρικυμίες, οι οποίες αύξησαν και τους αστερίες που τρέφονται με τα κοράλλια. Ακόμη, η λεύκανση των κοραλλίων συνδέεται με την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη, όπως αναφέρεται σε αυστραλιανή μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα μπορεί να συνεχίσει να καταστρέφεται με τον ίδιο ρυθμό ως το 2022 αν δεν γίνει τίποτε για να προστατευθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Επιστήμης (AIMS, το ωκεανογραφικό ινστιτούτο της Αυστραλίας) και του πανεπιστημίου του Ουόλονγκονγκ (Νέα Νότια Ουαλία).


«Η απώλεια της μισής από την αρχική έκταση των κοραλλιών είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας επειδή είναι συνώνυμη με την απώλεια του οικοσυστήματος δεκάδων χιλιάδων θαλάσσιων ειδών», εκτιμούν οι ερευνητές, οι οποίοι συγκέντρωσαν 2.258 επιστημονικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες για το φαινόμενο αυτό.


Οι ισχυροί τροπικοί τυφώνες --συνολικά 34 από το 1985-- είναι υπεύθυνοι για σχεδόν το ήμισυ (48%) της καταστροφής του Μεγάλου Φράγματος. Ακολουθούν οι αστερίες acanthaster planci (42%), που καταβροχθίζουν τα κοράλλια.


Τέλος δύο σοβαρά επεισόδια λεύκανσης το 1998 και το 2002, που συνδέονται με την άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών, είχαν επίσης "μια σημαντική αρνητική επίδραση" στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του υφάλου, επισημαίνεται στην έρευνα.


Το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, εντάχθηκε το 1981 στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Εκτείνεται σε περίπου 345.000 τετραγωνικά μέτρα κατά μήκος της αυστραλιανής ακτής και αποτελείται από το μεγαλύτερο σύνολο κοραλλιών στον κόσμο, με 3.000 "συστήματα" υφάλων και εκατοντάδες τροπικά νησιά. Φιλοξενεί 400 είδη κοραλλιών, 1.500 είδη ψαριών, 4.000 είδη μαλακίων και πολυάριθμα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.


Πηγή - Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου