Ανακοίνωση

~ * ~

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Εμβρυα και από ωοθήκες μη γόνιμες!

Μια μέθοδο που θα βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες να ξεπεράσουν σοβαρά προβλήματα γονιμότητας μελετούν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν έμβρυα από μη γόνιμες ωοθήκες.



Ερευνητές του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Wake Forest Baptist στη Β. Καλιφόρνια έκαναν ένα μεγάλο βήμα για τη θεραπεία της γυναικείας υπογονιμότητας, που θα τους βοηθήσει να κάνουν τον οργανισμό των γυναικών που βρίσκονται πριν από την εμμηνόπαυση να παράγει τα ωάρια που χρειάζεται για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε ποντίκια ηλικίας τριών εβδομάδων (που αντιστοιχούν σε οργανισμό ανθρώπου 25 ετών), από τα οποία αφαίρεσαν κύτταρα από τις ωοθήκες και τους πρόσθεσαν χημικές ουσίες που ενισχύουν την ανάπτυξή τους. 

Οπως αναφέρουν στην έρευνά τους, η καλλιέργεια των κυττάρων στο εργαστήριο άρχισε να δημιουργεί ανώριμα ωοκύτταρα, τα οποία θα μπορούσαν να γονιμοποιηθούν και να εμφυτευτούν ξανά στο σώμα, ώστε να γίνει φυσιολογική ωορρηξία ή τεχνητή γονιμοποίηση.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών, ωστόσο οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο. «Παρόλο που η συμβατική θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να διατηρήσει τα θηλυκά γενετικά χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη λειτουργία του ιστού των ωοθηκών που περιλαμβάνει την παραγωγή των ωαρίων» αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Ο ιστός των ωοθηκών είναι πολύ σημαντικός για τις γυναίκες που βρίσκονται πριν από την εμμηνόπαυση και θέλουν να αποκτήσουν παιδί, καθώς πολλές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα και να τους στερήσουν τη μητρότητα.

Σύμφωνα με τον δρα Anthony Atala, σκοπός αυτής της μελέτης είναι να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει τις ωοθήκες να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, αλλά και να ενισχύσει την παραγωγή ωαρίων. «Η μελέτη αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα μιας ερευνητικής διαδικασίας. Αυτήν τη στιγμή, ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε πιο ισχυρές δομές, οι οποίες θα μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν για γονιμοποίηση» είπε στο συνέδριο ο δρ Atala.

Πηγή - δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου