Όμως, αυτή η αλλαγή πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων όχι μόνο από μάχιμες ομάδες προάσπισης του ιδιωτικού απορρήτου αλλά και από μεμονωμένους χρήστες. Τα μέλη του θεώρησαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς για το τι επρόκειτο να συμβεί ως συνέπεια της αλλαγής αυτής.
Οι αντιδράσεις οδήγησαν τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής στις ΗΠΑ, την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών ή FTC.
Σύντομα, η Επιτροπή αναμένεται να υποχρεώσει το δημοφιλέστερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης να υποβάλλει προς έγκριση στον χρήστη όλες τις αλλαγές που θα κάνει στο εξής στην πολιτική απορρήτου. Για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε αλλαγή επιφέρει τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έχουν ήδη καταχωριστεί στο σάιτ, ο χρήστης θα πρέπει να έχει δώσει ρητά τη συγκατάθεσή του εκ των προτέρων. Κι αυτό, καθώς η συναίνεση θεωρείται απαραίτητη αφού προσωπικά στοιχεία θα χρησιμοποιούνται με τρόπο διαφορετικό απ'ότι υποδήλωνει η πρόθεση του χρήστη όταν τα ανέβαζε στο προφίλ του.
Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι το Facebook θα πρέπει να έχει τη συναίνεση των μελών του για να κάνει όλες τις αλλαγές, ούτε θα υποδεικνύει στο σάιτ πως θα παίρνει τη έγκριση του κάθε μέλους.
Τέλος, η απόφαση της FTC αναμένεται να περιλαμβάνει την υποχρέωση του Facebook να υποβάλλει προς έγκριση τις αλλαγές στην πολιτική απορρήτου σε ανεξάρτητες επιτροπές προάσπισης του ιδιωτικού απορρήτου για τα επόμενα 20 χρόνια. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το σάιτ των 800 εκατομμυρίων μελών.
Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, φημολογείται ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη αφού το 2012 η Facebook Inc. στοχεύει στο χρηματιστήριο, γεγονός που θα κάνει τον Μαρκ εξαιρετικά πλούσιο με την αρχική προσφορά να αποτιμά την αξία του δημιουργήματός του στο αστρονομικό ποσό των 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου