Ανακοίνωση

~ * ~

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ανθεί το "εμπόριο βρεφών" στη Βουλγαρία

Το εμπόριο βρεφών ανθεί στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, το οποίο επικαλείται στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων, μία στις δύο μητέρες Ρομά στο Μπουργκάς φέρεται να έχει πουλήσει ένα παιδί. Βρέφη που αργότερα πωλούνται συνήθως στην Ελλάδα σε ζευγάρια που δεν έχουν παιδιά.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι δύο είναι οι δυνατότητες υιοθεσίας στην Ελλάδα. Μέσω κρατικών φορέων ή ιδιωτικά. Συχνά όμως τα ζευγάρια χρειάζονται -μετά απο πολλές προϋποθέσεις, συχνά παράλογες - τέσσερα μέχρι πέντε χρόνια για να υιοθετήσουν ένα παιδί μέσω ενός κρατικού φορέα, ενώ ιδιωτικά υπάρχει νόμος που επιτρέπει κατά βάση τις υιοθεσίες.

Και η Deutsche Welle υπογραμμίζει:

«Το θέμα είναι ένα θέμα επίσης προσφοράς και ζήτησης. Και η Ελλάδα έχει ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο σε αντίθεση με τη Βουλγαρία ή τη Γερμανία επιτρέπει τις ιδιωτικές υιοθεσίες, αλλά αυτό ευνοεί τη μαύρη αγορά. Το παράνομο εμπόριο βρεφών. Νομίζω ότι τους είναι γνωστό το πρόβλημα. Το θέμα είναι πότε θα έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με αυτό».

Η απελπιστική φτώχεια των Ρομά, όχι μόνο στη Βουλγαρία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, τους οδηγεί στην παρανομία. Ζουν στο περιθώριο και κανείς δεν είναι πρόθυμος να τους δώσει δουλειά.

Το ρεπορτάζ τελειώνει με τις δηλώσεις μιας Ελληνίδας νοσοκόμας, η οποία λέει πως και οι έμποροι βρεφών μαθαίνουν. Αποφεύγουν τα κρατικά νοσοκομεία διότι ξέρουν πως εκεί εύκολα θα ειδοποιηθεί η αστυνομία. Προτιμούν ιδιωτικές κλινικές. Αλλά ακόμα κι αν συλληφθούν, οι ποινές που επιβάλλονται είναι μικρές.

Οι υποθέσεις εμπορίας βρεφών συνήθως δεν αποκαλύπτονται. Κι έτσι ανθεί το εμπόριο της απελπισίας από τη φτώχεια και της ελπίδας για ένα παιδί.

Πηγή : Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου