Ανακοίνωση

~ * ~

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Βρήκαν το αρχαιότερο νερό στον κόσμο, ηλικίας 1,5 δισ. ετών

arxaio-nero-100084Μια υπόγεια λίμνη αρχαίου νερού, ηλικίας 1,5 δις. ετών, ανακάλυψαν Καναδοί και Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποιώντας τεχνικές τελευταίας τεχνολογίας.


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το νερό πιθανότατα κάποτε βρισκόταν στην επιφάνεια της γης, ωστόσο διέρρευσε στο έδαφος όπου και εγκλωβίστηκε σε βάθος 2,4 χιλιομέτρων.

Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά την απουσία φωτός, εκτιμάται ότι στο νερό ίσως έχουν επιβιώσει συγκεκριμένοι τύποι μικροοργανισμών, καθώς έχει τη σωστή χημεία και είναι πλούσιο σε διαλυμένα αέρια όπως υδρογόνο και μεθάνιο.

Το αρχαίο νερό αντλήθηκε από ερευνητικά πηγάδια γεώτρησης σε θειούχα μεταλλεύματα που περιέχουν ψευδάργυρο και χαλκό, στο Οντάριο του Καναδά.

Η θερμοκρασία του νερού αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου, καθώς αυξάνεται αναλογικά με το βάθος.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για την ακριβή ηλικία του νερού, ωστόσο εκτιμούν ότι εγκλωβίστηκε στο έδαφος πριν 1,5 με 2,6 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή είναι εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από το υπόγειο νερό που εντοπίστηκε στη Νότιο Αφρική και ως σήμερα θεωρούνταν το αρχαιότερο.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τορόντο εξετάζουν το βιολογικό περιεχόμενο δειγμάτων του αρχαίου νερού.

Η ενδεχόμενη ανίχνευση βακτηρίων θα απαντήσει ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη ζωής σε μεγάλα βάθη και ενδεχομένως σε άλλους πλανήτες, όπως για παράδειγμα ο Άρης, για τον οποίο υπάρχουν ενδείξεις ρέοντος νερού.

Πηγή - EcoNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου