Ανακοίνωση

~ * ~

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Το νέο «όπλο» για τη λευχαιμία!

Ελπίδα για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας δίνει νέα πειραματική γονιδιακή θεραπεία που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και έδειξε ότι μπορεί ακόμη και να συρρικνώσει τους όγκους!


Επιστήμονες του Memorial Sloan - Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη διαπίστωσαν ότι η νέα θεραπεία ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς έτσι ώστε να αναγνωρίζει μια επικίνδυνη -και συχνά θανατηφόρα- μορφή της ασθένειας και στη συνέχεια να συρρικνώνει τους όγκους. 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναμένεται, η θεραπεία θα έχει τη δυνατότητα ακόμη και να σώζει ζωές.

 
Η νέα γονιδιακή θεραπεία αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, μια σπάνια μορφή καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών, που συχνά προβάλλει αντίσταση στη χημειοθεραπεία και μπορεί να αφαιρέσει τη ζωή σε διάστημα μερικών εβδομάδων.


Οι επιστήμονες εφάρμοσαν την πειραματική θεραπεία σε πέντε ασθενείς ηλικίας από 23 έως 66 ετών που έπασχαν από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, η οποία έπειτα από τη συνήθη χημειοθεραπεία είχε υποτροπιάσει. 

Κατά τη θεραπεία, οι επιστήμονες αφαίρεσαν από το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών τα Τ-κύτταρα (μια μορφή λευκών αιμοσφαιρίων), που καταπολεμούν τη μόλυνση και την ασθένεια, και τα ενίσχυσαν γενετικά έτσι ώστε να στοχεύουν την πρωτεΐνη CD19, που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα της λευχαιμίας.


Στη συνέχεια τα εισήγαγαν ξανά στους ασθενείς και διαπίστωσαν ότι σε διάστημα από 18 έως 59 ημέρες στους τέσσερις ασθενείς η λευχαιμία ήταν αδύνατο να εντοπιστεί! «Τα Τ-κύτταρα είναι ζωντανά φάρμακα. 

Εντοπίζουν τη CD19, σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και παραμένουν ενεργά στον οργανισμό» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο δρ Μ. Σαντελέν, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

 
Παρόμοια θεραπευτική προσέγγιση είχε παρουσιάσει καλά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση της παιδικής λευχαιμίας, όμως σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη μορφή της ασθένειας στους ενήλικες είναι η πρώτη φορά που τα αποτελέσματα είναι τόσο ενθαρρυντικά.

Πηγή - www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου