Ανακοίνωση

~ * ~

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Τα βακτήρια «πολεμούν» την παχυσαρκία!

Μια επαναστατική μέθοδο για ουσιαστική απώλεια βάρους χωρίς χειρουργική επέμβαση αναπτύσσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερο είναι εκείνα που καθορίζουν το σωματικό βάρος κάθε οργανισμού!


Ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης πραγματοποίησαν δύο μελέτες, μία σε ποντίκια και μία με τη συμμετοχή εθελοντών, οι οποίες εκτός από το παραπάνω συμπέρασμα έδειξαν επίσης ότι το γαστρικό μπαϊπάς λειτουργεί εν μέρει αλλάζοντας την ισορροπία των βακτηρίων στην πεπτική οδό. 

Αυτό ακριβώς εξηγεί τον λόγο για τον οποίο τα άτομα που υποβάλλονται σ' αυτή την επέμβαση χάνουν από το 65% έως το 75% του περιττού βάρους τους, γεγονός που οι επιστήμονες μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να εξηγήσουν.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι οι βακτηριακές αλλαγές που συντελούνται στο έντερο προκαλούν απώλεια βάρους σε ποσοστό 20%. Ετσι, οι επιστήμονες είναι πλέον βέβαιοι ότι αν αναπτυχθούν θεραπείες που προσαρμόζουν τα επίπεδα των φιλικών (και μη) βακτηρίων που κατοικούν στο έντερο θα δοθεί σημαντική λύση στο σοβαρό πρόβλημα της παχυσαρκίας, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για χειρουργικές επεμβάσεις. 

Επίσης, θα αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα των εντέρων και του πεπτικού συστήματος που προκαλούν πρηξίματα, από τα οποία είναι δύσκολο να απαλλαγεί κανείς μόνιμα.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, φαίνεται όμως ότι ενισχύουν τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με τον δρ Lee Kaplan, διευθυντή του Ινστιτούτου Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού και Διατροφής στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης και εκ των συντακτών της επιστημονικής έκθεσης (η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine»), υπάρχει σοβαρή ανάγκη για τη δημιουργία νέων θεραπειών εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι αν οι επιστήμονες καταφέρουν να αναπτύξουν μια θεραπευτική προσέγγιση που θα προσφέρει στον οργανισμό το 20% των ευεργετικών επιδράσεων του γαστρικού μπαϊπάς θα πρόκειται για μια πραγματικά πολύτιμη εξέλιξη.

Πηγή - www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου