Ανακοίνωση

~ * ~

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Σε τεχνητό πνεύμονα ο 49χρονος με τον νέο ιό του αναπνευστικού

Ο 49χρονος άντρας που έχει προσβληθεί από τον νέο ιό του αναπνευστικού και νοσηλεύεται σε βρετανικό νοσοκομείο, είναι συνδεδεμένος με έναν τεχνητό πνεύμονα για να διατηρηθεί στη ζωή. 


Ο άντρας, που έχει γεννηθεί στο Κατάρ αλλά πιστεύεται ότι ζούσε στη Βρετανία, βρίσκεται απομονωμένος σε θάλαμο εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Guy’s and St Thomas’, στο Λονδίνο.

Η νοσηλεία του σε συνθήκες απομόνωσης κρίθηκε απαραίτητη διότι ο νέος ιός είναι άγνωστος και κόστισε τη ζωή στον δεύτερο άνθρωπο που έως στιγμής έχει επιβεβαιωθεί πως μολύνθηκε από αυτόν – έναν 60χρονο από τη Σαουδική Αραβία, στην οποία είχε ταξιδεύσει πρόσφατα ο 49χρονος και όπου πιστεύεται ότι μολύνθηκε και αυτός. 

Οι επιστήμονες έχουν συσχετίσει το νέο ιό με το SARS– το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, το οποίο το 2003 προκάλεσε σύντομη επιδημία σε 30 χώρες, κυρίως της Ασίας, μολύνοντας συνολικώς 8.000 ανθρώπους και σκοτώνοντας σχεδόν το 10% από αυτούς.

Εκπρόσωπος του Guy’s and St Thomas’ δήλωσε ότι ο άντρας υποβάλλεται σε εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης (Ecmo), κατά την οποία το αίμα διοχετεύεται σε μία ειδική συσκευή για να οξυγονωθεί, επειδή οι πνεύμονες αδυνατούν να το κάνουν. Το οξυγονωμένο αίμα ωθείται, στη συνέχεια, πίσω στο σώμα.

«Είμαστε ένα από τα πέντε εξειδικευμένα κέντρα στη Βρετανία που προσφέρουν αυτή τη θεραπεία», είπε η εκπρόσωπος του νοσοκομείου. Και συνέχισε: «Ακολουθούμε αυστηρές διαδικασίες πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, για να προστατεύουμε τους ασθενείς και το προσωπικό μας, και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο ιός του ασθενούς έχει μεταδοθεί σε άλλα άτομα εντός του νοσοκομείου». 

Επιπλέον, είπε πως ο ασθενής νοσηλεύεται σε μονάδα απομόνωσης που έχει μετατραπεί σε εντατική, ενώ γιατροί και νοσηλευτές τον φροντίζουν φορώντας ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό.
Ο ιός που έχει προσβάλλει τον 49χρονο είναι ένας κοροναϊός, όπως ήταν και ο ιός του SARS. Ο ίδιος ιός είχε προσβάλλει και τον 60χρονο, ο οποίος κατέληξε τον Ιούλιο στη Σαουδική Αραβία – και αυτά είναι προς το παρόν τα μοναδικά επιβεβαιωμένα κρούσματά του.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας (ΗΡΑ) της Βρετανίας επιβεβαίωσε χθες ότι διερευνά και ένα τρίτο ύποπτο περιστατικό – έναν ασθενή που κατέληξε σε βρετανικό νοσοκομείο.

Προς το παρόν πάντως, ουδείς (ούτε η ΗΡΑ, ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή άλλη υγειονομική Αρχή) μπορεί να πει κατά πόσον ο νέος ιός αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία ή όχι. Και αυτό, διότι δεν είναι καν γνωστό εάν ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το βέβαιον είναι πως ο 60χρονος και ο 49χρονος ουδέποτε είχαν έλθει σε επαφή μεταξύ τους και το μόνο κοινό στοιχείο που έχουν βρει οι ειδικοί είναι ότι βρίσκονταν κάποια στιγμή τους τελευταίους μήνες στη Σαουδική Αραβία. 

Γι’ αυτό και οι Αρχές είναι σίγουρες πως υπάρχει τουλάχιστον ένα ακόμα άτομο, που ήρθε σε επαφή με τους δύο και τους μόλυνε – και έτσι προσπαθούσαν να καταγράψουν όλες τις κινήσεις και τις επαφές τους στην Σαουδική Αραβία ώστε να εντοπίσουν όλους όσους ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Και οι δύο ασθενείς είχαν εκδηλώσει πυρετό, βήχα και δυσκολίες στην αναπνοή, ενώ ο 60χρονος κατέληξε από αναπνευστική και νεφρική ανεπάρκεια.

Πηγή - ΤΑ ΝΕΑonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου