Ανακοίνωση

~ * ~

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της σκλήρυνσης κατά πλάκαςΑύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η νόσος δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στο γυναικείο φύλο και στους κατοίκους των αστικών περιοχών. Επίσης, προσβάλει συχνότερα νεαρούς ενήλικες ηλικίας 20 - 40 ετών.


Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε παράγοντες όπως η αυξημένη επιβίωση και η διάγνωση της πάθησης σε πρωιμότερο στάδιο. Δεν αποκλείουν όμως, και άλλους παράγοντες όπως οι περιβαλλοντικές συνθήκες και το στρες. Για το τελευταίο διευκρινίζουν ότι δεν προκαλεί σε καμία περίπτωση το πρόβλημα. Μπορεί όμως, να πυροδοτήσει μια κατάσταση σε κάποιον που ενδεχομένως έχει προδιάθεση.


Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών κος Δήμος - Δημήτριος Μητσικώστας, και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας κος Volker Limmroth.

Όπως είπαν, η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι η συνηθέστερη διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος σε νέους ενήλικες και επηρεάζει έως 2,5 εκ. άτομα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 10.000 άτομα πάσχουν από τη νόσο.


Σημαντική η πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι γνωστή από πολύ παλιά. Ωστόσο, η πρώτη ολοκληρωμένη περιγραφή της γίνεται στα μέσα του 19ου αιώνα από την ομάδα του δημοφιλέστερου νευρολόγου της εποχής, του γάλλου καθηγητή Jean-Martin Charcot. 
Ο καθηγητής, στις περίφημες διαλέξεις που έδινε σε ανοικτό ακροατήριο στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Salpêtrière των Παρισίων, δίδασκε ότι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι ανίατη πάθηση.


Οι κ.κ. Μητσικώστας και Limmroth σημείωσαν ότι από τότε μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος ως προς τις μεθόδους θεραπευτικής αντιμετώπισή της, με αποκορύφωμα την κυκλοφορία πριν από δύο χρόνια του πρώτου φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα.

Πηγή - ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου