Ανακοίνωση

~ * ~

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

«Οικονομία» στη μυϊκή σπατάλη


Ελπίδα για τη δημιουργία ενός νέου φαρμάκου για τη γήρανση δίνει καινοτόμος έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι κατάφεραν να αναστρέψουν τη σπατάλη μυών σε ποντίκια!



Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια βασική διαδικασία που ευθύνεται για τη μυική σπατάλη που συμβαίνει στους ηλικιωμένους, και κατάφεραν να την αναστρέψουν σε ποντίκια, χρησιμοποιώντας μια χημική ουσία που προκαλεί τη διαίρεση των κυττάρων.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο τα βλαστοκύτταρα των μυών θεραπεύουν τις βλάβες που υπάρχουν στον ιστό, με τη διαίρεση και την ανάπτυξή τους σε πολυάριθμες νέες μυϊκές ίνες. Οπως διευκρινίζουν, η γυμναστική και οι εργασίες που έχουν επίπονες απαιτήσεις, όπως η άρση βαρών, οδηγούν σε μικρές «βλάβες» που ενισχύουν αυτήν την αντίδραση, με αποτέλεσμα οι μύες να αναπτύσσονται. Ομως, με το πέρασμα του χρόνου, οι μύες χάνουν την ικανότητά τους να αναγεννιούνται, με αποτέλεσμα τα μέλη να μικραίνουν και να γίνονται πιο αδύναμα.

Επίσης οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο μειώνεται ο αριθμός των μυικών βλαστοκυττάρων που παραμένουν αδρανή. Παράλληλα, όμως, τα ξυπνά η πρωτεΐνη FGF2 (ινοβλαστικός αυξητικός παράγοντας 2), η οποία προκαλεί τη διαίρεση των κυττάρων. Με τον καιρό η παροχή βλαστοκυττάρων μειώνεται, γι’ αυτό και όταν είναι πραγματικά απαραίτητα, δεν υπάρχουν αρκετά. Ωστόσο, αυτό αποτρέπεται από την πρωτεΐνη FGF2, γεγονός που αποδείχτηκε και στη μελέτη. Οι επιστήμονες χορήγησαν σε ποντίκια ένα φάρμακο με την ονομασία SU5402, που περιέχει και την πρωτεΐνη, και διαπίστωσαν ότι η ικανότητα του γερασμένου μυικού ιστού να αυτοθεραπεύεται αυξήθηκε εντυπωσιακά!

Οπως αναφέρεται στην επιθεώρηση «Nature», οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν νέες θεραπείες, οι οποίες θα αποτρέπουν ή θα αναστρέφουν τη μυική σπατάλη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρα Albert Basson από το King's College London, αυτό δεν θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, καθώς ακόμη μελετάται η διαδικασία που ευθύνεται για τη μυική γήρανση.

Πηγή - δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου