Ανακοίνωση

~ * ~

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

8,7 Ρίχτερ στην Ινδονησία - Προειδοποίηση για τσουνάμι

8,7 Ρίχτερ στην Ινδονησία - Προειδοποίηση για τσουνάμι Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.38 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ανοιχτά του Ατσεχ στην Ινδονησία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Κύμα 17 εκατοστών κατευθύνεται στο Ατσεχ, ενώ παραμένει σε ισχύ η προειδοποίηση για τσουνάμι.

Η Γεωφυσική Υπηρεσία της Ινδονησίας είχε υπολογίσει το μέγεθος του σεισμού αρχικά στα 8,9 Ρίχτερ και στην συνέχεια στα 8,5.


Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι σε ολόκληρο τον Ινδικό Ωκεανό. Διευκρίνισε, δε, ότι δεν είναι γνωστό το πότε μπορεί να εκδηλωθεί το παλιρροϊκό κύμα, ωστόσο συνέστησε στις αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή.
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι, αλλά οι αρχές της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αναφορά για θύματα ή ζημιές.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι το εστιακό βάθος ευπολογίζεται στα 33 χιλιόμετρα, ενώ το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 308 μίλια νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Μπάντα Ατσεχ.
Κάτοικοι της περιοχής βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους αναζητώντας καταφύγιο. Οπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters, ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και τη νότια Ινδία.
Η επαρχία Ατσεχ επλήγη το 2004 από τσουνάμι που άφησε πίσω του 170.000 νεκρούς ή αγνοούμενους και στοίχισε συνολικά την ζωή σε 230.000 ανθρώπους σε 13 χώρες του Ινδικού Ωκεανού.
Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι η Ινδία εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τις νήσους Ανταμάν και τις ανατολικές της ακτές, ενώ προειδοποιήσεις εξέδωσαν η Σρι Λάνκα και οι αρχές της Ταϊλάνδης, συγκεκριμένα για το Πουκέτ και την Πανγκνά.
Επιστήμονας του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου ανέφερε αργότερα ότι η φύση του εν λόγω σεισμού είναι λιγότερο πιθανό να δώσει τσουνάμι, καθώς όταν η Γη μετακινείται οριζοντίως δεν εκτοπίζει μεγάλους όγκους νερού σε σχέση με καθέτως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου