Ανακοίνωση

~ * ~

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Φωτοβολταϊκά - Μπογιά Αναπτύσσουν οι Επιστήμονες Δίχως την Χρήση Πυριτίου

Φωτοβολταϊκά Μπογιά Αναπτύσσουν οι Επιστήμονες Δίχως την Χρήση ΠυριτίουΟμάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ των ΗΠΑ επιχειρεί να αναπτύξει μια τεχνολογία φωτοβολταϊκών δίχως την χρήση πυριτίου. Στα πλαίσια αυτά, κατάφεραν να αναπτύξουν ημιαγωγούς από διοξείδιο του τιτανίου, δηλαδή νανο-σωματίδια τα οποία παράγουν ηλεκτρισμό όταν εκτίθενται στο φως. 

 


Σύμφωνα με την έρευνά τους, τα υλικά αυτά έχουν επένδυση καδμίου και τοποθετούνται μέσα σε ειδικό διάλυμα από αλκοόλ και νερό, ώστε να παράγουν μια ειδική μπογιά. Στη συνέχεια, αυτή η μπογιά τοποθετείται επάνω σε μια αγώγιμη επιφάνεια για να παράγει ηλεκτρισμό.

Όπως είναι φυσικό, η απόδοση της τεχνολογίας αυτής είναι ακόμα πολύ χαμηλή, μόλις στο 1%, έναντι 10-15% των παραδοσιακών φωτοβολταϊκών.

Οι επιστήμονες όμως πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιφάνειες που δεν μπορούν να εγκατασταθούν τα συμβατικά συστήματα, παρέχοντας σημαντικά οφέλη. Στόχος πλέον είναι να γίνει η τεχνολογία εμπορικά εκμεταλλεύσιμη, ώστε να χρησιμοποιηθεί στα σπίτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου