Ανακοίνωση

~ * ~

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Πρεμιέρα για τα γενόσημα. Τι αφορούν οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες

Πρεμιέρα για τα γενόσημα. Τι αφορούν οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες
Πρεμιέρα για τα γενόσημα. Τι αφορούν οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες
Σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει γίνει με την τρόικα, η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,88 δισ. από περίπου 4,1 δισ. που ήταν στο παρελθόν.
Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε φάρμακα έως 240 εκατ. ευρώ μηνιαίως.



Ιατρικές συνταγές για φάρμακα με βάση τη δραστική ουσία, θα δίνονται στα φαρμακεία από σήμερα σε χιλιάδες ασθενείς, καθώς κάνουν πρεμιέρα τα γενόσημα. Οι 10 πρώτες δραστικές ουσίες που θα συνταγογραφούνται σε πρώτη φάση είναι: OMEPRAZOLE, CLARITH-ROMYCIN, CIPROFROXACIN, LANSOPRAZOLE, CEFUROXIME ACETIL, CETIRIZINE, AZITHRO-MYCIN, CEFBROZIL, MELOXICAM και FLUCONAZOLE.


Με βάση αυτές τις δραστικές ουσίες οι γιατροί θα γράφουν τα φάρμακα και οι φαρμακοποιοί θα χορηγούν και τα ανάλογα σκευάσματα που είναι αντιβιοτικά, σκευάσματα για την καρδιά, το διαβήτη κ.λπ. Η λίστα καταρτίσθηκε από ειδική ομάδα του ΕΟΦ και δόθηκε ήδη στους ενδιαφερόμενους. Ετσι, οι ασθενείς, κυρίως με χρόνια νοσήματα, θα παίρνουν γενόσημα που είναι φθηνότερα από τα πρωτότυπα, αλλά που δεν υπολείπονται αυτών, καθώς περιέχουν την ίδια δραστική ουσία και έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Το μέτρο θα ισχύει καθολικά για όλες τις ουσίες από 1ης Ιουνίου 2012, οπότε καθίσταται η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία υποχρεωτική. Σήμερα θα εκδοθεί και νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που για πρώτη φορά θα κατηγοριοποιεί το σύνολο των σκευασμάτων ανά δραστική ουσία.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει γίνει με την τρόικα, η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,88 δισ. από περίπου 4,1 δισ. που ήταν στο παρελθόν. Γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε φάρμακα έως 240 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Ερευνα
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη έρευνα, σχεδόν 8 στους 10 ιατρούς συμφωνούν με τη χρήση γενοσήμων. Παρ' όλα αυτά, ωστόσο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει τις επιφυλάξεις του, δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εκχώρηση του θεραπευτικού σχήματος σε μη γιατρούς, και προειδοποιεί για την επικινδυνότητα αυτού του απαράδεκτου νομοθετήματος. Μάλιστα, συστήνει στα μέλη του να αναγράφουν σε παρένθεση και το σκεύασμα που θεωρούν κατάλληλο για τον ασθενή τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΙΣΑ προειδοποιεί όλους τους πολίτες για την επικινδυνότητα της μετάθεσης της θεραπευτικής αγωγής σε μη γιατρούς και καλεί όλους τους γιατρούς - μέλη του να προφυλάξουν την υγεία των ασθενών τους, αντιστεκόμενοι σε τέτοιου είδους πρόχειρα μέτρα που λαμβάνονται από όσους δεν γνωρίζουν την ευθύνη που φέρει ο θεράπων γιατρός.
«Καλούμε όλα τα μέλη μας, να αναλάβουν την ιατρική τους ευθύνη και για τις δέκα αυτές ουσίες να συνταγογραφούν, παράλληλα με τη δραστική ουσία, και το σκεύασμα σε παρένθεση, το οποίο κρίνουν καταλληλότερο για τον κάθε ασθενή τους.
Προτείνουμε, ο θεράπων γιατρός να αναγράφει με ερυθρό στιλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή που εκτυπώνει και σφραγίζει, τη φράση: "αλλαγή της ιατρικής συνταγής επισύρει ποινικές ευθύνες". Επίσης, καλείται να τυπώσει σφραγιδάκι με την ανωτέρω φράση, με το οποίο θα σφραγίζει τη συνταγή που χορηγεί, από 1ης Απριλίου για τις δέκα πρώτες δραστικές ουσίες και από 1ης Ιουνίου για όλες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου