Ανακοίνωση

~ * ~

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΗ: Το 40% αγγίζουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια

ΔΕΗ λογαριασμόςΜεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για τις χαμηλές καταναλώσεις που δεν ξεπερνούν τις 800 κιλοβατώρες
Σε εφιάλτη τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την ίδια την κυβέρνηση εξελίσσεται το ζήτημα της αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ για το 2012.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασε το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για την ερχόμενη χρονιά θα πρέπει να φτάσει το 40%. Και αυτό, μάλιστα, αφορά στις χαμηλές καταναλώσεις που δεν ξεπερνούν τις 800 κιλοβατώρες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ραγδαία αύξηση του κόστους, τόσο στο ανταγωνιστικό κομμάτι των τιμολογίων (ενέργεια) όσο και στο ρυθμιζόμενο, δηλαδή στα ποσά που αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μεσοσταθμική αύξηση στα τιμολόγια (στο σύνολο του τιμολογίου εκτός των φόρων και των δημοτικών τελών) θα πρέπει να φτάσει το 20%. Αυτή όμως είναι η μέση αύξηση που απαιτείται.

Αποκλείει τέτοιες αυξήσεις το ΥΠΕΚΑ
Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, το γεγονός πως έχει διατυπωθεί αυτό το αίτημα από τη ΔΕΗ, δεν σημαίνει και ότι θα ικανοποιηθεί. Ωστόσο τα δεδομένα είναι αμείλικτα. Μπορεί να είναι τα στοιχεία της ΔΕΗ μη επαρκώς τεκμηριωμένα και να έχουν ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ λεπτομερέστερα, παρόλα αυτά οι ΥΚΩ έχουν πράγματι αυξηθεί περίπου κατά 45% λόγω κυρίως του ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στα νησιά (μιλάμε περίπου για 250 εκατ. ευρώ επιπλέον).

Οι δυο επιλογές του ΥΠΕΚΑ
Όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς ενέργειας, το υπουργείο δεν έχει παρά δυο επιλογές για να περιορίσει τις αβάσταχτες αυξήσεις. Πρώτον να περιορίσει την αύξηση του τέλους ΑΠΕ υιοθετώντας άλλες μεθόδους για την κάλυψη της τρύπας του ΔΕΣΜΗΕ και δεύτερον να καταργήσει τον ΕΦΚ στο αέριο ηλεκτροπαραγωγής. Και οι δύο κινήσεις, όμως, θα πρέπει να έχουν την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών και κυρίως να βρεθούν από αλλού τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου